Om Lilian

Lillian, Lilihan, Liljan  Ca. 80 km sydøst for Arak ligger byen Lillian. Størstedelen af tæppeknytterne her er armeniere. Deres tæpper er ret forskellige fra de øvrige tæpper i Arak-området, bl.a. er tæpperne noget løsere knyttet. De minder mere om et godt tæppe fra Hamadan-området. Mønstret er let kendeligt med store...

Læs mere

Der blev ikke fundet nogle varer, der matcher dit valg.

Mere om Lilian

Lillian, Lilihan, Liljan 

Ca. 80 km sydøst for Arak ligger byen Lillian. Størstedelen af tæppeknytterne her er armeniere. Deres tæpper er ret forskellige fra de øvrige tæpper i Arak-området, bl.a. er tæpperne noget løsere knyttet. De minder mere om et godt tæppe fra Hamadan-området. Mønstret er let kendeligt med store blomstermotiver på en rød, blå eller beige bundfarve. Både Senneh- og Ghiordes-knuder anvendes. Kæde- og skudtråde er bomuld. Knudetallet er 100.000-250.000 pr. m2. Nogle af de ældre eksemplarer herfra kan til tider være knyttet af en ekstremt fin uld og være helt silkeblanke. Sådanne tæpper er eftertragtede blandt samlere. 

(De fleste tæpper fra Arak-området er gode brugstæpper. Der er generelt anvendt god uld og tæpperne er slidstærke.)

Markazi-provinsen

Arak-området 

Arak-området omkring byen Arak er et rigt landbrugsområde, hvor befolkningen taler farsi (persisk). Arak blev grundlagt i det 19. århundrede og hed dengang Sultanabad. Til tæppeområderne her hører Saroug, Ghiassabad, Djozan, Malayer, Saroug-Mir, Mahal, Wiss, Bordjalo og Lilihan. I over 200 år har man knyttet tæpper i Arak-området. Det var købmænd fra Tabriz, der i midten af 1800-tallet blev opmærksomme på de dygtige knyttere i Arak, hvor ulden, farverne og de harmonisk opbyggede mønstre gjorde, at tæpperne hurtigt blev populære eksportartikler til Vesten. Uldkvaliteten i hele Arak-området var generelt ret god. Det forblev populære tæpper, og man anvendte i stor stil naturfarver ved indfarvningen. I dag er god uld og naturfarver ikke længere en selvfølge, men der er stadig nogle producenter tilbage, som kæmper for at holde de gode, gamle tæppetraditioner i hævd.

Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/

Se video om Lilian tæpper her: https://www.youtube.com/embed/RqRdS6f6zpo 

Nedenfor kan du finde vores udvalg af Lilian tæpper.