Oprethold skønheden og værdien i dine gamle orientalske tæpper: Tips og anbefalinger

Få repareret dine ægte tæpper og kelim af branchens bedste fagfolk i Belle

Vi reparerer ikke selv tæpperne men har mere end 50 års erfaring med at få hvert enkelt tæppe repareret af den helt rigtige knytter. Vi ved nemlig at ingen reparationsfolk er lige dygtige til at reparere alle slags tæpper og kelim.

Læs meget mere om reparation af ægte tæpper herunder.

Ved forespørgsel på reperationer, kontakt Martin Munkholm direkte på telefon: 20290429 eller mail: martin@belle.dk

Ordentlige reperationer

Når man kigger på gamle tæpper, skal man være opmærksom på, at de kan have reparationer af forskellig art. Det kan være nye frynser, en ny kantsyning eller måske et større eller mindre hul i tæppet, som er blevet repareret. Det er vigtigt at se efter, om sådanne ting er lavet ordentligt. Det må ikke være iøjnefaldende, at der er udført en reparation. Ved reparationer af huller i luven på tæppet gælder dette naturligvis også. Men det kan være svært at gennemskue, om farverne i reparationen vil blive ved med at se ud som de andre farver i tæppet. I den sammenhæng er jeg selv blevet skuffet nogle gange.

Når der sættes ny luv i et gammelt tæppe, skal det helst være gamle garner, eksempelvis fra en gammel kelim eller lignende, og uldkvaliteten skal helst være den samme som den i tæppet. Derfor er det ikke alle, der kan udføre den slags reparationer på den helt rigtige måde. Der findes reparatører, som har speciale netop inden for restaurering af gamle tæpper. Man skal selvfølgelig også være opmærksom på, om luven er ved at være slidt ned, og om tæppet er falmet.

Et gammelt tæppe må gerne være slidt. Man skal blot vurdere, om det så er egnet til den anvendelse, det skal have. Skal det ligge et sted, hvor det bliver udsat for megen slitage, vil jeg anbefale at købe et tæppe, hvor der er noget luv at slide af. Et gammelt tæppe må gerne være falmet i farverne. Det er blot vigtigt, at falmningen er sket jævnt over hele tæppet, og at farverne stadig er smukke. Hvis farverne er brændt af, eller hvis der er tydelige skygger på grund af falmning, er det bedre at se sig om efter et andet tæppe.

Pas godt på dine tæpper

Alle, som ejer gamle og antikke tæpper, vil jeg opfordre til at passe godt på dem. Det er værdipleje. Få dem vasket, hvis de er snavsede. Et snavset tæppe slides hurtigere end et rent. Få dem bragt i orden, hvis de trænger til nye kantsyninger eller frynser. Det er vigtigt, at det sker i tide, så tæppet ikke når at tage alvorlig skade. Det er også vigtigt at stoppe med at slide på de gamle tæpper i tide. Når de bliver for tyndslidte, bliver de pludselig grimme og mister deres værdi. På den måde kan man komme til at forvandle et fint klenodie til en gammel klud. Send det hellere på ”pension” ved at placere det på et sted, hvor det bliver udsat for mindre slid. Pas i det hele taget godt på dine ægte tæpper, gamle som nye. Det har de fortjent.