Om Zanjan

Zandjan, Zanjan, Sanjan, Sandjan  (Generelt robuste og slidstærke brugstæpper) Lidt øst for Goltug, i en del små kurdiske byer nær byen Zandjan, knyttes mange tæpper, men desværre ikke i særlig gode kvaliteter. Her kunne man tidligere finde charmerende tæpper i den billige ende af prisskalaen og i nogenlunde kvalitet. Mange...

Læs mere

Der blev ikke fundet nogle varer, der matcher dit valg.

Mere om Zanjan

Zandjan, Zanjan, Sanjan, Sandjan 
(Generelt robuste og slidstærke brugstæpper)
Lidt øst for Goltug, i en del små kurdiske byer nær byen Zandjan, knyttes mange tæpper, men desværre ikke i særlig gode kvaliteter. Her kunne man tidligere finde charmerende tæpper i den billige ende af prisskalaen og i nogenlunde kvalitet. Mange af dem blev handlet som billige Hamedan-tæpper. Men i dag er det blevet svært at finde gode, originale Zandjan-tæpper. Der knyttes i stedet mange såkaldte Zandjan-Bidjar-tæpper. De oprindelige Zandjan-tæpper har mellem 80.000 og 200.000 knuder pr. m2. Farverne er typisk en blanding af naturfarver og syntetiske farver. Uldkvaliteten er god, og det er robuste tæpper.
Zandjan-Bidjar 
Zandjan-Bidjar-tæpper er et typisk eksempel på, at der i dag produceres såkaldte Bidjar-tæpper i langt billigere kvaliteter end tidligere. Det er Bidjar-tæpper, som ikke kommer fra Bidjar og dermed nogle af de iranske kopier af iranske tæpper. I dag kommer mange såkaldte Zandjan-Bidjar-tæpper herfra. Disse tæpper kan til tider være hæderlige i kvaliteten. Nogle af dem er dog elendige, og ingen af disse tæpper lever op til det ry, som Bidjar-tæpperne havde før i tiden. Her er sparet på alt fra farverne til knytteteknikken, bankningen og uldkvaliteten. Det er altså udelukkende et forsøg på at producere billige tæpper, som ligner de populære Bidjar-tæpper.
Læs og Goltug-tæpper her:
Goltug, Gholtogh, Koltuk, Koltug
(Generelt meget robuste og slidstærke tæpper)
Nordøst for Bidjar ligger byen Goltug. 
Tæpperne knyttes af fastboende kurdere. I 1970’erne havde disse tæpper ikke noget særligt godt ry, og kvaliteterne var for dårlige. Det har man heldigvis ændret på, og der er kommet nogle dejlige, rustikke og slidstærke tæpper på markedet derfra. Det er tæpper i mellemprisklassen, hvor man får megen kvalitet for pengene. Mønstrene er heksagon- og Herati-mønster samt små stiliserede dyr og blomster. Kæde- og skudtråde er bomuld, knytningen Ghiordes, og tætheden ligger på 150.000-300.000 knuder pr. m2. Farverne er typisk en blanding af naturfarver og syntetiske farver. I 1990’erne var der mange Goltug-tæpper på markedet. Det er ikke længere tilfældet.
Bidgoneh, Bidgeneh, Bitgoneh, Bitganeh 
Bidgoneh-tæpperne kommer fra samme område som Goltug-tæpperne. De kan på mange måder sammenlignes med hinanden, men Bidgoneh-tæpperne er som regel meget finere knyttet, og der ses ikke mange af dem på markedet.
Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/
Se video om Zandjan tæpper her: https://www.youtube.com/embed/RqRdS6f6zpo 
Nedenfor finder du vores udvalg af Zandjan tæpper