Om Yalameh

 Yalameh, Yalame, Jalame Længere mod øst, i området syd og sydøst for Isfahan, knyttes Yalameh-tæpperne. Det er fortrinsvis landsbyfolk med en fortid som nomader og halvnomader, som knytter disse smukke tæpper. De knyttes, traditionen tro, på vandretliggende væve, og mønstrene er meget i familie med de stiliserede medaljoner – dyr,...

Læs mere

Viser 1–30 af 33 resultater

Viser 1–30 af 33 resultater

Mere om Yalameh

 Yalameh, Yalame, Jalame

Længere mod øst, i området syd og sydøst for Isfahan, knyttes Yalameh-tæpperne. Det er fortrinsvis landsbyfolk med en fortid som nomader og halvnomader, som knytter disse smukke tæpper. De knyttes, traditionen tro, på vandretliggende væve, og mønstrene er meget i familie med de stiliserede medaljoner – dyr, planter og menneskefigurer – som Luri-og Kashgai-nomaderne bruger. Farveholdningen er dog noget anderledes. Yalameh-tæpperne er lyse, gyldne og cremefarvede med kontraster i indigo, sort og lyse blålige og grønlige farver. Ulden er typisk i en god kvalitet og farvet med naturfarver. De er knyttet på uldbund med 180.000-360.000 knuder pr. m2, og der anvendes både Ghiordes- og Senneh-knuder. Yalameh-tæpperne overrasker mange ved at være mere slidstærke, end man umiddelbart skulle tro. De kan godt virke lidt løse i det, når man rører ved dem, men det er, fordi de er knyttet på uldbund. De bedste af dem knyttes i landsbyerne Talkhooncheh og Aliabad. De betegnes blandt tæppehandlere som Yalameh-Aliabad.

Læs om Char-Har-Mahal og Baktiari-provinsen her:

Char-Har-Mahal og Baktiari-provinsen

Char-Har-Mahal, Chahar-Mahal Bakhtiar, Baktiar, Bakhtiari, Bachtiar Char-Har-Mahal- og Bakhtiar-området grænser mod vest til Luristan, mod nord til Hamadan og Arak, mod øst ligger byen Isfahan, og sydpå ligger Khashgai-området. Her knytter nomader og fastboende landsbyfolk robuste og slidstærke tæpper. Nomaderne i området bruger vandretliggende væve, de fastboende bruger opretstående. Tæpperne fra de forskellige familier og i de forskellige byer har hver deres individuelle kendetegn. Nogle af disse kendetegn forsvinder desværre, fordi tæppefremstillingen gradvist bliver mere og mere standardiseret. 

Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/

Nedenfor kan du finde vores udvalg af Yalameh tæpper.