Om Turkoman

 Turkmenistan Yomud, Yomut, Youmud, Youmut, Jamoud Bokhara, Bochara Yomud- og Bokhara-tæpperne   Tæpperne knyttes i det store område, nord for Iran, øst for Det Kaspiske Hav mod Afghanistan i øst. Tæpperne knyttes af nomader, halvnomader og landsbyfolk. Tæppeproduktion er ikke noget nyt fænomen i dette område, traditionen rækker hundredvis af...

Læs mere

Showing all 28 results

Showing all 28 results

Mere om Turkoman

 Turkmenistan Yomud, Yomut, Youmud, Youmut, Jamoud Bokhara, Bochara Yomud- og Bokhara-tæpperne

 

Tæpperne knyttes i det store område, nord for Iran, øst for Det Kaspiske Hav mod Afghanistan i øst. Tæpperne knyttes af nomader, halvnomader og landsbyfolk. Tæppeproduktion er ikke noget nyt fænomen i dette område, traditionen rækker hundredvis af år tilbage i tiden. Den venezianske opdagelsesrejsende Marco Polo skrev i 1280 begejstret om de fine, håndknyttede tæpper, han havde set i dette område. Der knyttes mange forskellige tæpper i området og af mange forskellige nomadestammer. Fælles for dem alle er den dominerende røde farve, som ses i mange nuancer. Bochara er et tæppenavn, man ofte hører, men det betyder ikke, at tæpperne er knyttet i byen. Den er en vigtig opsamlingsby for området, og tæpperne bliver derfor kaldt Bochara-tæpper. Mønstrene er ofte tarantelmønstre eller en eller flere rækker af oktagoner, man kalder dem også for roser (Güll). Kontrastfarverne til den røde bundfarve er sort, indigo eller beige. Tæpperne knyttes på vandretliggende væve med uld i en god kvalitet og en tæthed på 160.000-500.000 knuder pr. m2. Turkmenistan er ikke en del af Iran, og dermed er turkmenske tæpper heller ikke en del af mit kerneområde, men jeg undgår ikke at støde på dem, fordi en del af dem ender i Iran, da nomaderne rejser på begge sider af grænsen. Det samme gælder for Belouchi-nomaderne, som jeg kommer tilbage til.

 

Turkmenske tæpper

 

De turkmenske tæppers historie og skæbne minder om de kaukasiskes. De gamle og antikke tæpper fra Turkmenistan er meget eftertragtede blandt samlere, og nogle af dem er meget kostbare. I Turkmenistan er der til gengæld i dag stadig en ret omfattende produktion af tæpper, om end prisniveauet også er stigende her. Det er typisk gode, slidstærke tæpper i røde farver til overkommelige priser.

 

Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/

 

Se video om Turkoman tæpper her: https://www.youtube.com/embed/KdTySxblKHs

 

Nedenfor kan du finde vores udvalg af Turkoman tæpper.