Om Samarkand

Pakistanske tæpper   Pakistan har ikke så gammel tradition at bygge på, når det handler om tæppeproduktion, som eksempelvis Iran. Man skal dog alligevel tilbage til 1600-tallet, under Mughal-dynastiet, hvor man hentede knyttere og designere fra Persien, for at de kunne lære fra sig. Man startede med at knytte tæpper...

Læs mere

Viser 1–30 af 285 resultater

Viser 1–30 af 285 resultater

Mere om Samarkand

Pakistanske tæpper

 

Pakistan har ikke så gammel tradition at bygge på, når det handler om tæppeproduktion, som eksempelvis Iran. Man skal dog alligevel tilbage til 1600-tallet, under Mughal-dynastiet, hvor man hentede knyttere og designere fra Persien, for at de kunne lære fra sig. Man startede med at knytte tæpper på kommerciel basis til billige priser i løbet af 1940’erne. Tæppeindustrien er koncentreret omkring byerne Karachi, Lahore og Hyderabad. I begyndelsen producerede man kopier af turkmenske, kaukasiske og persiske tæpper. Nogle af tæpperne fra dengang er så godt lavet, at man skal være fagmand for at se forskel på dem og originalerne. Senere blev produktionen mere kommercialiseret, og kvaliteten faldt meget. Farverne er kemiske, og ulden maskinspundet. Ulden er et af de tydeligste kendetegn på pakistanske tæpper. Den virker blødere end andre uldtyper, som anvendes til tæppeknytning, og kan virke lidt fedtet. Det skyldes, at den ofte er tilsat glycerin, som gør den mere skinnende. Det var mest tæpper med klassiske mønstre som eksempelvis bochara-mønster, man så før i tiden. I dag bliver der knyttet alle tænkelige mønstre i Pakistan, både klassiske og moderne. Der er store udsving i kvaliteterne, som til tider kan være ret gode.

 

  Pakistansk-afghanske tæpper

 

Man ser mange tæpper på markedet i dag, som er knyttet i Afghanistan, men som handles som pakistanske tæpper. Der er en gråzone, hvor afghanske flygtninge knytter tæpper i pakistanske lejre. Der transporteres også mange tæpper fra Afghanistan til Pakistan, hvor de vaskes og gøres klar til salg. Herefter mærkes de med etiketter, der viser, at de er produceret i Pakistan, fordi Pakistan giver økonomisk tilskud til tæppeproduktion og eksport. Det betyder, at det er billigere for handlende at købe afghanske tæpper i Pakistan end i Afghanistan. Da det også er nemmere og billigere at få tæpperne transporteret til vesten via Pakistan, er det attraktivt at gennemføre eksporten på denne måde. Resultatet er desværre mangelfuld og misvisende information om tæppernes oprindelse.

 

Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/

 

Nedenfor kan du finde vores udvalg af Samakand tæpper.