Om Nimbaft

 Nimbaft I nogle tilfælde ser man en kombination af knytning og vævning i samme tæppe. Det er de såkaldte Nim-baft-tæpper. ”Nim” betyder halv og ”baft” betyder knyttet. Der er altså områder på tæppets overflade, som er fladvævede, udført i kelim eller soumak-teknik, og områder som er knyttet med luv. De...

Læs mere

Viser alle 12 resultater

Viser alle 12 resultater

Mere om Nimbaft

 Nimbaft

I nogle tilfælde ser man en kombination af knytning og vævning i samme tæppe. Det er de såkaldte Nim-baft-tæpper. ”Nim” betyder halv og ”baft” betyder knyttet. Der er altså områder på tæppets overflade, som er fladvævede, udført i kelim eller soumak-teknik, og områder som er knyttet med luv. De har en særlig reliefvirkning og er til tider meget dekorative og kunstfærdigt udført.

De fleste af de Nimbaft der produceres i Iran kommer fra området omkring Sirdjan i syd.

Læs mere om Sirdjan her:

Sirdjan-soumak, Sirjan-soumak 

I og omkring byen Sirdjan bliver der i dag produceret mange tæpper med soumak-teknik. Det er fladvævede tæpper, som ligner fine kelim. De er dog ikke ens på begge sider. De er udført med en anderledes væveteknik, som efterlader mange løse trådender på tæppets bagside. Jeg har haft fornøjelsen at besøge området i forbindelse med optagelserne til vores dokumentarfilm og informationsvideoer. Her besøgte vi Mr. Saleri i den lille by Darestan. Han producerer mange af den slags såkaldte Sirdjan-soumak og viste for rullende kamera, hvordan han brænder de løse trådender af tæppernes bagside og herefter vasker dem med håndkraft. Hans kone havde tilberedt et sandt festmåltid til os, og vi blev vist rundt på hans ejendom, hvor han farver garner til produktionen af soumak-tæpperne. Mr. Saleri var også så venlig at tage os med hen til en af de kvinder, som sidder på den vandretliggende væv og udfører det langsommelige vævearbejde. Selv om hendes fingre arbejder så hurtigt, at øjet næsten ikke kan følge bevægelserne, går det alligevel kun langsomt fremad. Mr. Saleri arbejder udelukkende med naturfarver i sin produktion af Sirdjan-soumak. Man kan nemt tage fejl af disse Sirdjan-soumak og tro, at de ikke er så stærke, fordi de er tyndere end de knyttede tæpper. Men de er overraskende slidstærke og holder sig pæne i mange år ved dagligt brug. Dels fordi de er vævet meget fast, dels på grund af de gode råmaterialer. Der findes antikke eksemplarer i handelen, som er meget smukke.

Soumak-tæpperne er i familie med kelim. De er dog fremstillet efter en anderledes væveteknik, som der findes indtil flere variationer af. De fleste soumak-tæpper fra Iran bliver produceret omkring Ardebil i nordvest eller omkring Sirdjan i sydøst.

Læs mere om Afshar og Sirdjan her:

Afshar Shar-Babak, shahrbabak 

Kører man sydøst fra Yazd mod byen Kirman, kommer man til byen Shar-Babak. Tæpperne herfra er tættere end andre Afshar-tæpper, og farverne er mere afstemte. Mønstrene har ofte store, stiliserede medaljoner, der er fyldt ud med f.eks. Miribota eller stiliserede blomster- eller dyre- og fuglemotiver. Knytteren kan også have knyttet sit navn og årstal ind i tæppet eller en linje fra et vers. Tæpperne er knyttet på bomuld med Senneh-knuder og med en tæthed på 150.000-360.000 knuder pr. m2. Typisk for dem er, at de ofte har en kantsyning, som er lavet af bomuld i stedet for af uld som de fleste andre tæpper. Disse tæpper ses kun meget sjældent i handelen i dag og er betydeligt bedre og mere kostbare end de øvrige Afshar-tæpper. Afshar-området strækker sig fra Kirman i nordøst til lidt nord for Shiraz i syd. Afsharierne er af tyrkisk afstamning og blev tvangsforflyttet fra Azerbadjan af shah Tahmasp (1524-1587), fordi de var ret krigeriske. De lever i dag som nomader og fastboende bønder i små landsbyer og har en ret stor tæppeproduktion. Mange af dem har også bibeholdt de tyrkiske traditioner. Nomaderne har beholdt det tyrkiske sprog og knytter tæpper med Ghiordes-knuder (tyrkiske knuder). Selv om det er nomadetæpper, ser man dem ofte knyttet på bomuld. Det skyldes, at afsharierne kommer til Kirman for at afsætte deres tæpper, og der får de bomuld som led i byttehandler.

Kirman-Afshar 

I handelen optræder lejlighedsvist tæppenavnet Kirman-Afshar. Det er næsten altid tæpper i kontrastrige, mest røde og blå, farver. De har typisk stiliserede medaljoner og blomster i ret store mønstre på ensfarvet bund. Kvaliteterne er meget varierende, og man kan ikke forvente, at denne type Afshar-tæpper skal kunne holde i 30 år. Men det er charmerende tæpper til yderst overkommelige priser. De er knyttet af uld på bomuld med Senneh-knuder (persiske knuder) af fastboende bønder. Farverne er oftest syntetiske.

Sirdjan-Afshar, Sirjan-Afshar 

Sirdjan-Afshar-tæpper knyttes ligeledes af fastboende afsharier i og omkring byen Sirdjan. Også her knyttes med Senneh-knuder på bomuldsbund, og farveholdningen er blå, rød og creme. Kvaliteterne herfra er meget varierende, og tæpperne hører til i den billige ende af skalaen. Knudetætheden kan være helt nede på 80.000 pr. m2. I min læretid i Hamborg har jeg solgt i hundredevis af den slags tæpper til især skandinaviske tæppehandlere. De ses dog ikke længere i de store mængder som dengang.

Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/

Se video om Nimbaft tæpper her: https://www.youtube.com/embed/PQtMoIVwVzY 

Nedenfor kan du finde vores udvalg af Nimbaft tæpper.