Om Nain

 Nain, Naien, Naein Tudeshk, Tudesk, Toodeshk  Byen Nain finder man, omgivet af ørken, ca. 140 km øst for Isfahan. I byen Nain har man ikke nogen gammel tradition at se tilbage på, når det handler om håndknyttede tæpper. Byen havde i begyndelsen af 1900-tallet en blomstrende tekstilindustri, men da den...

Læs mere

Viser 1–30 af 139 resultater

Viser 1–30 af 139 resultater

Mere om Nain

 Nain, Naien, Naein Tudeshk, Tudesk, Toodeshk 

Byen Nain finder man, omgivet af ørken, ca. 140 km øst for Isfahan. I byen Nain har man ikke nogen gammel tradition at se tilbage på, når det handler om håndknyttede tæpper. Byen havde i begyndelsen af 1900-tallet en blomstrende tekstilindustri, men da den kom i vanskeligheder i 1930’erne, begyndte man at knytte tæpper. Tekstilindustrien skulle vise sig at være på en god baggrund. I klædeindustrien var man i stand til at spinde garnerne meget fint, og det kom tæppekunsten til gode. Med særligt fint spundne garner kan man knytte meget tætte tæpper. De originale tæpper fra Nain hører til blandt de fineste og bedste, man knytter i Iran. Mønstrene er smukke og harmoniske, ofte med fugle og blomsterranker eller ”mehrab”, bedeniche med mosaikmønstre. Mest anvendt er shah Abbas-medaljonmønstret. Farverne er for det meste holdt i lys creme, blåt, lyseblåt og gyldent. Man ser også tit mønstrene fremhævet af en fin silkekant rundt om hvert mønster, kaldet highlights. Kæde- og skudtråde er typisk bomuld. Tæpperne er knyttet med Senneh-knuder. Tætheden er 300.000-1.000.000 knuder pr. m2.

Byen Nain er som revet ud af 1001 Nats Eventyr. Man kan se, at byens historie rækker langt tilbage i tiden, ikke mindst på grund af de mange gamle bygninger i byen. En af dem er Jame Mosque, som er en af de første fire moskeer, der er bygget i Iran efter den arabiske invasion i 600-tallet. Man må bore dybt her for at finde vand. Da jeg var på besøg i byen i 2010, var jeg så heldig at få lov til at komme med ned at se den underjordiske vandmølle Rigareh, som også er et af byens gamle bygningsværker. Vi måtte gå ned i hele 28 meters dybde ad 140 meter underjordiske gange, før vi nåede frem til selve vandmøllen. Det var en interessant oplevelse og et tiltrængt pust af kølig luft. For der er meget varmt i Nain, og vi besøgte byen i juni, hvor temperaturen nemt overstiger 40 grader. Så er det varmt at bladre igennem tæppestak efter tæppestak i jagten på de perfekte tæpper. Man opdeler Nain-tæpperne i tre kvalitetskategorier: Nochler (ni-lain), Sischler (seks-lain) og charlar (fire-lain). Disse kvalitetsbetegnelser henviser til, hvor mange tråde kædetråden er spundet af. Det er altså typisk seks eller ni tråde, men der laves også kædetråde, som er spundet af fire tråde. Jo færre tråde, jo tyndere kædetråd, hvilket tillader en finere knytning. Man skal dog være opmærksom på, at der inden for hver enkelt kategori findes adskillelige kvalitetsniveauer. Ikke mindst skal man være opmærksom på de mange tæpper i Nain-design, som knyttes mange andre steder i Iran. Der findes tæpper med dette design i kvaliteter, som strækker sig fra den ene yderlighed til den anden. Det kan være de fineste tæpper overhovedet på markedet, men det kan også være de groveste og dårligste kvaliteter. I byerne Nain og Tudesk begyndte man først at knytte fine tæpper i starten af det 20. århundrede. Nogle af de fineste tæpper herfra blev produceret af familien Habibian, som tidligere arbejdede med andre former for tekstiler. Desværre er netop deres signatur nok den, der blevet efterlignet mest af alle. Det er kun en lille del af de tæpper, der bærer ”Habibian”-signaturen, som rent faktisk er ægte Habibian-tæpper. I dag findes, ud over Habibian, mange andre anerkendte producenter i Nain, som eksempelvis Draksesh, Khamesi, Youssoffi, Mohammadi, Ahmadi Akhavan og Ghorbani.

Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/

Se video om Nain tæpper her: https://www.youtube.com/embed/AM2v55BJbHU

Nedenfor kan du finde vores udvalg af Nain tæpper.