Om Luri

Luri-provinsenLuri, Lori, Luristan, Loristan Luri-nomaderne finder man naturligvis flest af i det område, i Sydvest-og Sydiran, man kalder Luristan. De mest kendte stammer af Luri-nomader er Luri, Feyli, Laki, Bakhtiari, Kelhuri og Great-Lor. Der findes Luri-nomader mange andre steder i Iran, helt fra Illam i nordvest til Fars-provinsen i syd,...

Læs mere

Viser alle 3 resultater

Viser alle 3 resultater

Mere om Luri

Luri-provinsen
Luri, Lori, Luristan, Loristan

Luri-nomaderne finder man naturligvis flest af i det område, i Sydvest-og Sydiran, man kalder Luristan. De mest kendte stammer af Luri-nomader er Luri, Feyli, Laki, Bakhtiari, Kelhuri og Great-Lor. Der findes Luri-nomader mange andre steder i Iran, helt fra Illam i nordvest til Fars-provinsen i syd, samt længere inde i landet. Det er grunden til, at man nogle gange støder på navnet Luri i forbindelse med andre tæppebyers navne. Det kan eksempelvis være Luri-Fars, Luri-Abadeh, Luri-Bakhtiari, Luri-Varamin, Luri-Kirman m.fl. I nogle tilfælde kan man som fagmand tydeligt se, at tæppet er knyttet af lurier, men designet kan eksempelvis ligne et Abadeh-tæppe, så er det et Luri-Abadeh. De fleste Luri-tæpper har deres helt eget særpræg. De er som regel groft knyttede, med 80.000-120.000 knuder pr. m2. De er typisk knyttet af god kvalitetsuld, som er farvet med naturfarver, nogle gange kan de være helt silkeblanke. De knyttes på både uld- og bomuldsbund, nogle gange på fæhår, og har ofte tofarvede kantsyninger. Farverne er røde og gyldne med lidt beige og indigo. Mønstrene er stiliserede medaljoner, heksagoner, dyr og blomster. Det er unikke, charmerende tæpper, som har ”kant” og udstråling.

Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/

Se video om Luri tæpper her: https://www.youtube.com/embed/1dGXUSc5tks 

Nedenfor kan du finde vores udvalg af Luri tæpper.