Om Keshan

Keshan, Kashan  Hvis man følger den gamle karavanevej fra Teheran til Pakistan, finder man byen Keshan ca. 260 km syd for Teheran på kanten af den store ørken Dascht-e-Kawir. Under safaviderne (1502-1722) havde byen Keshan sin glansperiode i tæppehistorien. Det var her, man først brugte natursilke til tæppefremstilling, og den...

Læs mere

Showing 1–30 of 49 results

Showing 1–30 of 49 results

Mere om Keshan

Keshan, Kashan 

Hvis man følger den gamle karavanevej fra Teheran til Pakistan, finder man byen Keshan ca. 260 km syd for Teheran på kanten af den store ørken Dascht-e-Kawir. Under safaviderne (1502-1722) havde byen Keshan sin glansperiode i tæppehistorien. Det var her, man først brugte natursilke til tæppefremstilling, og den ser man f.eks. anvendt i berømte tæpper som Ardebil-tæppet i London og Wiener-jagttæppet i Wien. Under den afghanske invasion i 1722 blev tæppefremstillingen afbrudt og først genoptaget i slutningen af 1800-tallet. Fra den periode findes nogle meget smukke tæpper, knyttet af mesterknytteren Mohtesham. Disse tæpper er kendt som Keshan Mohtesham og kan i dag ses på museer og i privatsamlinger verden over. De er blevet et yndet, men også meget kostbart samlerobjekt. Mohtesham-perioden varede ca. 30 år. Tæpper med historiske motiver, f.eks. en kendt shah på jagt, ser man ofte afbildet i de gamle Keshan-tæpper. Søjle-Keshan er et tæppe med Mirab (bedeniche) og vasemotiver med blomster, eller en medaljon med billede af en moske eller et smukt persisk hus. Spejl-Keshan er et tæppe med en central medaljon og vedhæng (dråber) på en ensfarvet bund. Bundfarven er oftest rød eller blå. Det Keshan-mønster, man oftest ser, er en central medaljon på blå, rød eller beige bundfarve og med hjørnemotiver. Bunden er typisk udfyldt med bladranker og blomster. Mange er signeret med navnet på knytteren eller mønsterdesigneren, eller man kan se navnet på værkstedet i signaturen. Hele motiver, f.eks. alle blomsterne, kan også være knyttet i ren silke. Keshan-tæpper i helsilke knyttes stadig, men de ses ikke så ofte i handelen. Der knyttes stadig smukke tæpper i Keshan i dag, og man fastholder med utrolig flid og nøjagtighed de traditionsrige, gamle mønstre. Tæpperne knyttes med Senneh-knuder på bomuldsbund, og luven er uld af fin kvalitet. Knudetætheden ligger på 250.000-800.000 pr. m2. Der knyttes ikke nær så mange tæpper i Keshan i dag som tidligere. Til gengæld knyttes der i store mængder tæpper med Keshan-mønster mange andre steder i Iran. Det er typisk tæpper af en helt anden og mindre god kvalitet, end man kan forvente af et originalt Keshan-tæppe. 

Natanz, Natans Arun, Aron Ardakan, Ardekan Tæppenavne som Natans, Aron og Ardakan ses ofte i handelen. Mønstermæssigt ligner disse tæpper Keshan-tæpperne til forveksling, men der er store forskelle, idet materialer og knytning ligger på et meget lavere kvalitetsniveau. Disse tæpper ligger da også i den billige ende af prisskalaen. De har typisk 100.000-250.000 knuder pr. m2. Det er tæppehandlerens ansvar at være ærlig eller vidende om, hvad han har med at gøre, så han benævner tæpperne rigtigt på prisskiltet med navne som Natans-Keshan, Aron-Keshan, Ardakan-Keshan. Der knyttes også tæpper med Keshan-mønster i Nadjafabad og helt i Mashad.

Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/

Nedenfor kan du finde vores udvalg af Keshan tæpper.