Om Isfahan

Isfahan, Esfahan, Ispahan, Espahan   Byen Isfahan ligger på en frugtbar højslette i 1500 meters højde, omgivet af Sagres-bjergene. Isfahan er en af verdens smukkeste byer og er en perle af persisk kunst og arkitektur. Den har fra gammel tid været et vigtigt center på karavanevejen. Det var dog først,...

Læs mere

Viser 1–30 af 122 resultater

Viser 1–30 af 122 resultater

Mere om Isfahan

Isfahan, Esfahan, Ispahan, Espahan

 

Byen Isfahan ligger på en frugtbar højslette i 1500 meters højde, omgivet af Sagres-bjergene. Isfahan er en af verdens smukkeste byer og er en perle af persisk kunst og arkitektur. Den har fra gammel tid været et vigtigt center på karavanevejen. Det var dog først, da shah Abbas den Store i 1598 gjorde byen til hovedstad, at dens glansperiode rigtigt startede. Isfahan er i dag et af Irans vigtigste rejsemål. Stemningen her i denne smukke by er som taget ud af 1001 Nats Eventyr. Byens overdådigt udsmykkede moskeer og paladser er imponerende i sig selv. De blomstrende parker med springvand og pavilloner er skønne. De gamle broer, der fører over floden Zayandeh-Rud, er fascinerende, og den gamle basar er en sand labyrint af snævre gader, dækket af høje stenhvælvinger. Her er masser af arbejdende værksteder og butikker, som bugner af traditionelt persisk kunsthåndværk af enhver tænkelig art. Som den store kunstelsker shah Abbas den Store (1587-1629) var, grundlagde han sine egne, berømte tæppeværksteder i Isfahan. Isfahan-tæpper har i århundreder været særdeles værdsatte, og det har sandsynligvis været disse persiske tæpper, som europæerne først lærte at sætte pris på. Mange af disse tæpper blev skænket som gaver til konger, kejsere og fyrster, og det gjorde tæppekunsten kendt og eftertragtet verden over. Shah Abbas har givet navn til flere mønstre, som alle er inspireret af liljen (også kaldt lotus). Shah Abbas-mønstret findes i mere eller mindre komplicerede udformninger og knyttes i dag overalt i Iran. Særligt ofte ser man dem i tæpperne fra bl.a. Keshan, Nain, Qum, Tabriz, Mashad og Isfahan. Nutidens tæpper fra Isfahan er stadig af en høj kvalitet, og de har de klassiske mønstre som medaljon med blomsterranker og smukke hjørnemotiver, have- og vasemotiver, samt ”mehrab” bedeniche med ”Livets Træ”, fugle og dyr. Mange tæpper fra Isfahan i dag er knyttet på silkebund med Senneh-knuder og en knudetæthed fra 600.000 til godt og vel 1.000.000 knuder pr. m2. Der findes i dag også Isfahan-tæpper på markedet, som er fint knyttet på silkebund, men som er produceret af en mindre god farve- og uldkvalitet.

 

Når man skriver om Isfahan-tæpper, kan man ikke undgå at nævne familien Seirafian, som gennem flere generationer har været berømte for deres knyttekunst. I dag findes der flere værksteder i Isfahan, som producerer meget fine tæpper, bl.a. Davari, Enteshari og Mahdie og Dardashti.

 

Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/

 

Se video om Isfahan tæpper her: https://www.youtube.com/embed/1CUuNCseH6w

 

Nedenfor kan du finde vores udvalg af Isfahan tæpper.