Om Giassabad

Ghiassabad, Giassabad  Om de tæpper, der i handelen i dag bliver betegnet Ghiassabad-tæpper, kan man sige det samme som om Saroug-tæpperne. Blot er tæpperne fra Ghiassabad som regel endnu finere i kvaliteten, og mønstrene er ofte små blomsterbuketter på en ensfarvet beige, rød, gylden eller blå bundfarve. Knudetætheden kan nemt...

Læs mere

No products were found matching your selection.

Mere om Giassabad

Ghiassabad, Giassabad 
Om de tæpper, der i handelen i dag bliver betegnet Ghiassabad-tæpper, kan man sige det samme som om Saroug-tæpperne. Blot er tæpperne fra Ghiassabad som regel endnu finere i kvaliteten, og mønstrene er ofte små blomsterbuketter på en ensfarvet beige, rød, gylden eller blå bundfarve. Knudetætheden kan nemt komme op i nærheden af 500.000-800.000 knuder pr. m2. (De fleste tæpper fra Arak-området er gode brugstæpper. Der er generelt anvendt god uld og tæpperne er slidstærke.)
Saroug, Sarough, Saruk, Sarouk 
Syd for Malayer og Wiss ligger byen Saroug. Tæpperne bliver her knyttet på værksteder og som husflidsarbejde. Ulden, der anvendes, er ofte smuk og glansfuld, og knytningen er fast og regelmæssig. Tæpperne hører til blandt de mest slidstærke i Iran, men også her er der eksempler på tæpper i farver og uldkvaliteter, som langt fra lever op til det, man tidligere kunne forvente. Mønstrene er ofte en lidt aflang medaljon og blomstermotiver eller Herati-mønster som fyldmønster på en ren blå, rød eller beige bundfarve. Der ses også flere eksempler på mønstre uden medaljon, men med blomstermotiver i regelmæssig orden. Farverne er smukt afstemte i varme, dæmpede nuancer, men også kraftige, røde og blå farver anvendes, dog stadigvæk smukt sammensatte. Kæde- og skudtråde er bomuld, og for det meste anvendes Ghiordes-knuden, men Senneh-knuden ses også. Knudetætheden svinger meget og kan være på 150.000-600.000 pr. m2.
Læs mere om Malayer, Wiss og Arak-området her:
Malayer: 
Byen Malayer finder man i den østlige del af Hamadan-området, tæt på grænsen til Arak-området. Malayer-tæpperne kan i kvalitet og mønster sammenlignes med tæpperne fra Saroug og Djozan. De kan også minde lidt om tæpperne fra Ferahan, bl.a. fordi de er knyttet med en anderledes teknik og virker lidt tyndere. Man skal dog ikke tage fejl af kvaliteten, som især i de ældre eksemplarer kan være fantastisk god. Også her finder man ofte dæmpede røde og blå farver samt indigo/mørkeblå. Nogle tæpper fra Malayer har også ”perlekædemønstret” i hovedborten. Knudetætheden ligger typisk på 150.000-300.000 pr. m2.
Wiss, Viss: 
Byen Wiss ligger vest for Arak. Her knyttes nogle forholdsvis grove, men robuste og slidstræke tæpper. Mønstrene er store og geometriske i kontrastrige farver, som oftest gul-røde, røde og blå farver. Tæpperne knyttes med Ghiordes-knuder. Kæde- og skudtråde er bomuld. Knudetallet er 80.000-180.000 pr. m2.
Markazi-provinsen
Arak-området 
Arak-området omkring byen Arak er et rigt landbrugsområde, hvor befolkningen taler farsi (persisk). Arak blev grundlagt i det 19. århundrede og hed dengang Sultanabad. Til tæppeområderne her hører Saroug, Ghiassabad, Djozan, Malayer, Saroug-Mir, Mahal, Wiss, Bordjalo og Lilihan. I over 200 år har man knyttet tæpper i Arak-området. Det var købmænd fra Tabriz, der i midten af 1800-tallet blev opmærksomme på de dygtige knyttere i Arak, hvor ulden, farverne og de harmonisk opbyggede mønstre gjorde, at tæpperne hurtigt blev populære eksportartikler til Vesten. Uldkvaliteten i hele Arak-området var generelt ret god. Det forblev populære tæpper, og man anvendte i stor stil naturfarver ved indfarvningen. I dag er god uld og naturfarver ikke længere en selvfølge, men der er stadig nogle producenter tilbage, som kæmper for at holde de gode, gamle tæppetraditioner i hævd.
Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/
Nedenfor kan du finde vores udvalg af Giassabad tæpper.