Om Doroksh-Moud

Kører man ca. 400 km sydpå fra Mashad gennem byen Qain, kommer man til tæppebyerne Birdjand, Moud og Doroksh. Området har været hårdt ramt af jordskælv, nogle landsbyer er blevet helt eller delvist udslettet. Birdjand, Birjand  Birdjand-tæppernes mønstre er Herati-mønster, indrammet i en stor, stiliseret medaljon og som oftest holdt...

Læs mere

Showing all 4 results

Showing all 4 results

Mere om Doroksh-Moud

Kører man ca. 400 km sydpå fra Mashad gennem byen Qain, kommer man til tæppebyerne Birdjand, Moud og Doroksh. Området har været hårdt ramt af jordskælv, nogle landsbyer er blevet helt eller delvist udslettet.
Birdjand, Birjand 
Birdjand-tæppernes mønstre er Herati-mønster, indrammet i en stor, stiliseret medaljon og som oftest holdt i lys beige, blå, gyldne og orange farver. Kæde- og skudtråde er bomuld med en mellemhøj luv af god uldkvalitet. Tæpperne er knyttet med Senneh-knuder (persiske knuder). Knudetætheden er 200.000-400.000 pr. m2.
Moud, Mud, Mood 
Moud-tæppernes mønstre er runde medaljoner med Herati-mønster som fyldmønster og runde hjørnemotiver med blomsterranker. Farveholdningen er lys beige, blå og gyldne farver. Man ser sjældent de røde farver i Moud-tæpperne. Kvaliteten er god, der er ofte anvendt silke til at fremhæve mønstrene. Knuden er Senneh og luven mellemhøj og af god kvalitet. Knudetallet ligger på 250.000-500.000 pr. m2. Når man skriver om tæpperne fra Moud, bør man nævne Armini-familien, som har stået for produktionen af nogle af de bedste tæpper fra området i nyere tid.
Doroksh, Daroksh 
I byen Doroksh knytter man tæpper med de samme mønstre som i Moud-tæpperne. De er ofte signerede med enten tæppeknytterens eller værkstedets navn. Silke er almindeligt anvendt, og kvaliteten er lidt finere end Moud-tæppernes. I handelen koster de også lidt mere.
Læs om Mashad her:
Mashad, Mashhad, Maschad, Meshad 
Hovedstaden i Khorassan hedder Mashad. Den beskrives af mange som den smukkeste by i Iran, næstefter Isfahan, og ligger ca. 1000 meter over havet, midt i en frugtbar oase. Mashad er den vigtigste af pilgrimsbyerne i Iran. Her findes Imam Rezas Mausoleum. I år 818 blev den ottende Imam Reza (Ali al-Ridâ) forgiftet og dræbt her af al-Ma’mûn, og byen er siden blevet kendt som ”Martyrernes By”. I perioden under safaviderne (1502-1736) foretog shah Abbas I en pilgrimsrejse til Mashad, og i 1602 lod han bygge en enestående smuk moske med en forgyldt kuppel over graven.
Fakta om Mashad 
Mashad ligger i det nordøstlige Iran i Khorasan-provinsen. Byen har mere end 2,5 millioner indbyggere og er en af Irans helligste byer. Her ligger profeten Imam Reza begravet. At besøge Mashad er en vigtig del af pilgrimsrejsen for en shiamuslim. I dag har Mashad stor betydning som tæppeby og er samtidig opsamlingsby for de tæpper, som de mange nomader i området producerer. Byen er berømt for sin gode uld. I basaren har vi fået at vide, at mange avlere producerer så god en uld, at den sælges til andre områder. Det anses som et godt salgsargument og giver et ekstra plus at sige ”Pashme-i-Mashad”, hvilket betyder ”ulden er fra Mashad”. Det er også en stor oplevelse at se basaren med tæpper overalt, som alle er knyttet i området, at se og mærke dem og alligevel undre sig over, hvor forskellige de er. I selve byen Mashad knyttes gode, slidstærke tæpper. Mønstret er kultiveret og smagfuldt med en central medaljon, og bundfarven er oftest rød. Det er en let kendelig violetrød farve. Den får man, fordi man ikke som de fleste andre steder anvender kraprød, men kochenillerød ved indfarvningen. Der knyttes med Senneh-knuder (persiske knuder), og knudetallet ligger på 200.000-500.000 pr. m2. Det mest berømte værksted i Mashad nogensinde var Soltan Ibrahim Mirza. Senere kom bl.a. Amoghli, Khamenei og Zarbaf til. Amoghli var et af de mest anerkendte tæppeværksteder i Persien i det 20. århundrede, under Ali Khan Amoghli og Abdol Mohammad Amoghli. Deres tæpper var blandt de foretrukne i shahens paladser under Pahlavi-dynastiet.
Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/
Se video om Doroksh tæpper her: https://www.youtube.com/embed/fzfWJp3I_MA 
Nedenfor kan du finde vores udvalg af Doroksh tæpper.