Om Bidjar

(Generelt meget robuste og slidstærke tæpper) Tæpperne fra byerne Bidjar og Tekab samt de omkringliggende landsbyer er berømte for den særlige knytteteknik, der er benyttet, samt den høje kvalitet. De er blandt de kraftigste tæppetyper, man overhovedet kan købe. De rigtige Bidjar-tæpper er nogle af de tungeste og i forhold...

Læs mere

Viser 1–30 af 217 resultater

Viser 1–30 af 217 resultater

Mere om Bidjar

(Generelt meget robuste og slidstærke tæpper)
Tæpperne fra byerne Bidjar og Tekab samt de omkringliggende landsbyer er berømte for den særlige knytteteknik, der er benyttet, samt den høje kvalitet. De er blandt de kraftigste tæppetyper, man overhovedet kan købe. De rigtige Bidjar-tæpper er nogle af de tungeste og i forhold til garntykkelsen tættest knyttede tæpper, man ser i handelen. I gamle dage havde Bidjar-tæpperne ry for at være uopslidelige og Orientens stærkeste tæpper. Det er ikke længere tilfældet. Blandt de nyere tæpper fra området finder man kvaliteter, som på ingen måde kan leve op til dette ry. Skal man have fat i et af de rigtige Bidjar-tæpper, må man købe fra en af de få producenter, som har holdt fast i de gamle traditioner, eller lede efter et ældre eksemplar. Jeg og min familie har i vores karrierer kun set meget få eksempler på, at et af de rigtige Bidjar-tæpper er blevet slidt op ved normalt brug. Det er næsten umuligt. Mønstrene er ofte Herati-mønster, indrammet i en stor rombeformet, stiliseret medaljon. Et andet mønster, man så tidligere, er rosen-bidjar med en rund medaljon og blomsterranker, men med Bidjar-tæppernes rustikke udtryk. De ses efterhånden sjældent i handelen. Ca. 50 km nordvest for Bidjar ligger byen Tekab. Her knyttes tæpper, som i dag ligner tæpperne fra Bidjar til forveksling. I dette område blev der tidligere knyttet tæpper af Afshari-stammer, og disse tæpper kaldtes derfor i handelen Afshar-Bidjar. Mønstermæssigt er Afshar-Bidjar-tæpperne lidt rundere i formerne og med flere blomstermotiver. De er en smule blødere i strukturen og har typisk en mere klar rød bundfarve, end de andre Bidjar-tæpper, som typisk er mere rustfarvede eller blommefarvede. Når man vil transportere et rigtigt Bidjar-tæppe, bør det lægges sammen med luven udad. På den måde belaster man ikke grundvævet så meget. Det bedste er dog at rulle tæppet, hvis det er muligt. Et Bidjar-tæppe kan være meget stift, fordi det typisk er meget hårdt banket sammen under knytteprocessen. Kæde- og skudtråde er typisk bomuld, men der er ofte blandet en smule polyester i bomulden for at gøre den stærkere. Det er i reglen tætknyttede tæpper, og der anvendes både Senneh- og Ghiordes-knuder. Tætheden kan svinge helt fra 200.000 til 1.000.000 knuder pr. m2. Men det er mest almindeligt at se disse tæpper med 250.000-500.000 knuder pr. m2.
Bidjar-Taghavi 
De bedste Bidjar-tæpper og de tættest knyttede i nyere tid er dem, som familien Taghavi producerer. Deres tæpper er ganske enkelt i særklasse. Min søster og jeg mødte dem første gang i Teheran i år 2000. Vi var imponerede over kvaliteten i deres tæpper, men de kostede næsten dobbelt så meget som de almindelige Bidjar-tæpper, vi kunne købe i basaren. Vi besluttede os for at tage chancen, og vi købte et sortiment. Da vi kom hjem, viste det sig, at vores kunder var villige til at betale for den ekstra gode kvalitet. Tæpperne blev solgt på rekordtid, og vi måtte rejse til Iran for at købe flere. Det er på nuværende tidspunkt 15 år siden, og jeg har genset mange af de Taghavi-tæpper, vi har solgt, når jeg har besøgt vores kunder, og i forbindelse med byttehandler. De forandrer sig stort set ikke i brug. Jeg har selv et par stykker af dem i mit hjem. Selv om de bliver udsat for ekstremt slid, kan man intet se på dem. De holder sig helt fantastisk godt. Mine forældre har haft et liggende under spisebordet i deres køkken-alrum siden 2001. Her er vinduer fra gulv til loft i en 180 graders bue, som er sydvendt. Solen skinner ind på det tæppe fra morgen til aften hver eneste dag, og mine forældre sidder altid dér i køkkenet og nyder udsigten sammen med deres store dobermann. Her holder vi møder med forretningsforbindelser, familiesammenkomster og lignende. Det er altså den mest udsatte placering, man kan give et ægte tæppe. På grund af lyspåvirkningen har tæppet forandret sig lidt i farven, men det er stadig smukt i farverne, og hvad slitage angår, så kan man slet ikke se, at det har været brugt. Det tæppe og mine egne er tæpper i den billigste kvalitet, familien producerer. Derfor tør jeg godt påstå, at Taghavis tæpper næsten er umulige at slide op. Familien Taghavi producerede Bidjar-tæpper i 50, 70 og 90 raj (dvs. mellem 500.000 og 1.200.000 knuder pr. m2) med naturfarvede garner, da vi begyndte at handle med dem i år 2000, men i dag producerer de stort set kun tæpper i 50 raj-kvaliteten. Råmaterialerne er stadig de bedste, man kan få. Priserne er steget mere end 100 procent i mellemtiden, og deres produktion er reduceret til omkring 5 procent af den daværende produktion, så det er ikke tæpper, man finder hvor som helst.
Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/
Se video om Bidjar tæpper her: https://www.youtube.com/embed/oiLkrTDW938 Nedenfor finder du vores udvalg af Bidjar tæpper