Om Afshar

Afshar Shar-Babak, shahrbabak Kører man sydøst fra Yazd mod byen Kirman, kommer man til byen Shar-Babak. Tæpperne herfra er tættere end andre Afshar-tæpper, og farverne er mere afstemte. Mønstrene har ofte store, stiliserede medaljoner, der er fyldt ud med f.eks. Miribota eller stiliserede blomster- eller dyre- og fuglemotiver. Knytteren kan...

Læs mere

Viser alle 7 resultater

Viser alle 7 resultater

Mere om Afshar

Afshar Shar-Babak, shahrbabak

Kører man sydøst fra Yazd mod byen Kirman, kommer man til byen Shar-Babak. Tæpperne herfra er tættere end andre Afshar-tæpper, og farverne er mere afstemte. Mønstrene har ofte store, stiliserede medaljoner, der er fyldt ud med f.eks. Miribota eller stiliserede blomster- eller dyre- og fuglemotiver. Knytteren kan også have knyttet sit navn og årstal ind i tæppet eller en linje fra et vers. Tæpperne er knyttet på bomuld med Senneh-knuder og med en tæthed på 150.000-360.000 knuder pr. m2. Typisk for dem er, at de ofte har en kantsyning, som er lavet af bomuld i stedet for af uld som de fleste andre tæpper. Disse tæpper ses kun meget sjældent i handelen i dag og er betydeligt bedre og mere kostbare end de øvrige Afshar-tæpper. Afshar-området strækker sig fra Kirman i nordøst til lidt nord for Shiraz i syd. Afsharierne er af tyrkisk afstamning og blev tvangsforflyttet fra Azerbadjan af shah Tahmasp (1524-1587), fordi de var ret krigeriske. De lever i dag som nomader og fastboende bønder i små landsbyer og har en ret stor tæppeproduktion. Mange af dem har også bibeholdt de tyrkiske traditioner. Nomaderne har beholdt det tyrkiske sprog og knytter tæpper med Ghiordes-knuder (tyrkiske knuder). Selv om det er nomadetæpper, ser man dem ofte knyttet på bomuld. Det skyldes, at afsharierne kommer til Kirman for at afsætte deres tæpper, og der får de bomuld som led i byttehandler.
Kirman-Afshar
I handelen optræder lejlighedsvist tæppenavnet Kirman-Afshar. Det er næsten altid tæpper i kontrastrige, mest røde og blå, farver. De har typisk stiliserede medaljoner og blomster i ret store mønstre på ensfarvet bund. Kvaliteterne er meget varierende, og man kan ikke forvente, at denne type Afshar-tæpper skal kunne holde i 30 år. Men det er charmerende tæpper til yderst overkommelige priser. De er knyttet af uld på bomuld med Senneh-knuder (persiske knuder) af fastboende bønder. Farverne er oftest syntetiske.
Sirdjan-Afshar, Sirjan-Afshar
Sirdjan-Afshar-tæpper knyttes ligeledes af fastboende afsharier i og omkring byen Sirdjan. Også her knyttes med Senneh-knuder på bomuldsbund, og farveholdningen er blå, rød og creme. Kvaliteterne herfra er meget varierende, og tæpperne hører til i den billige ende af skalaen. Knudetætheden kan være helt nede på 80.000 pr. m2. I min læretid i Hamborg har jeg solgt i hundredevis af den slags tæpper til især skandinaviske tæppehandlere. De ses dog ikke længere i de store mængder som dengang.
Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/
Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/
Nedenfor kan du finde vores udvalg af Afshar tæpper.