Om Afghan

Afghanske tæpper  Afghanistan har stolte og gamle traditioner, når det gælder håndknyttede tæpper. Nomadefolk i det meste af landet har knyttet tæpper langt tilbage i historien. De afghanske tæpper har aldrig helt opnået den samme status som eksempelvis de persiske, kaukasiske og turkmenske tæpper har, men især de gamle afghanske...

Læs mere

Viser alle 19 resultater

Viser alle 19 resultater

Mere om Afghan

Afghanske tæpper 

Afghanistan har stolte og gamle traditioner, når det gælder håndknyttede tæpper. Nomadefolk i det meste af landet har knyttet tæpper langt tilbage i historien. De afghanske tæpper har aldrig helt opnået den samme status som eksempelvis de persiske, kaukasiske og turkmenske tæpper har, men især de gamle afghanske tæpper var skønne kunstværker. Her faldt kvaliteten kraftigt i forbindelse med de mange krige, der har udspillet sig i landet. De bedste originale afghanske tæpper blev knyttet frem til sidst i 1970’erne, men siden det daværende Sovjetunionen besatte landet, som efterfølgende blev skueplads for konflikt efter konflikt, er det gået hårdt ud over det gamle kunsthåndværk. Det er ganske enkelt trængt i baggrunden af alle de udfordringer, det afghanske folk har været igennem. Der knyttes igen tæpper i Afghanistan i dag, men det foregår under meget mere kommercielle former, og med helt andre råmaterialer, som er forarbejdet på andre måder end oprindeligt. Der knyttes stadig tæpper med de gamle, originale mønstre, men tæpperne har et andet udtryk og slet ikke den oprindelige charme og holdbarhed. I dag knyttes der også tæpper med kaukasiske og persiske mønstre eller i moderne design. Nogle af disse tæpper er ganske gode i kvaliteten og kan være et udmærket alternativ til eksempelvis de indiske tæpper.

Pakistansk-afghanske tæpper 

Man ser mange tæpper på markedet i dag, som er knyttet i Afghanistan, men som handles som pakistanske tæpper. Der er en gråzone, hvor afghanske flygtninge knytter tæpper i pakistanske lejre. Der transporteres også mange tæpper fra Afghanistan til Pakistan, hvor de vaskes og gøres klar til salg. Herefter mærkes de med etiketter, der viser, at de er produceret i Pakistan, fordi Pakistan giver økonomisk tilskud til tæppeproduktion og eksport. Det betyder, at det er billigere for handlende at købe afghanske tæpper i Pakistan end i Afghanistan. Da det også er nemmere og billigere at få tæpperne transporteret til vesten via Pakistan, er det attraktivt at gennemføre eksporten på denne måde. Resultatet er desværre mangelfuld og misvisende information om tæppernes oprindelse.

Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/

Nedenfor kan du finde vores udvalg af Afghanske tæpper.