Det er vigtigt at få vasket kelim og ægte tæpper det rigtige sted af kompetente fagfolk.

Der findes mange tæppevaskerier men det er en kunst at vide hvem der er bedst til at reparere eller vaske hver enkelt tæppetype. Der er nemlig ikke nogen der er lige gode til at vaske og reparere alle slags tæpper.

Tæppet må ikke renses kemisk så ulden bliver affedtet! Ægte tæpper og kelim skal vaskes nænsomt med særlig stor forsigtighed.

Familien Munkholm er specialister i at sende tæpperne de rigtige steder hen så de bliver behandlet korrekt.
Herunder findes information om hvordan tæpperne vaskes i Iran efter de er taget ned fra væven. I Europa bliver tæpperne vasket på lignende måder, dog mere nænsomt i de fleste tilfælde.

 

Information om vask af ægte tæpper.

Når tæpperne skal vaskes, er det vigtigt, at de bliver behandlet korrekt. Her kan man ved fejlbehandling ødelægge flere måneders knyttearbejde på et øjeblik.

Når tæppet klippes ned af væven, er det stift som et bræt. Flere måneder eller år på væven har gjort det stift af støv og snavs.

I de landsbyer og nomadesamfund, hvor de naturlige forhold er til det, vasker man stadig i få tilfælde tæpperne i floderne, som man altid har gjort, og lægger dem til tørre i solen. Det ses dog ikke så ofte, fordi de professionelle vaskerier har meget bedre forudsætninger for at opnå et godt resultat.

I byerne findes store vaskerier, som har specialiseret sig i at vaske forskellige tæppetyper. Der er forskellige fremgangsmåder at vaske tæpperne efter. Hvert vaskeri har sine opskrifter og metoder, de er hemmelige og går gerne i arv fra generation til generation.

Der bruges kemikalier eller natursæber i vaskeprocessen, forskelligt fra vaskeri til vaskeri. Først og fremmest er det for at få tæppet rent, men i nogle tilfælde er det også for at ændre på far ven i tæppet. Der var eksempelvis for nogle år siden stor efterspørgsel på tæpper i brunlige nuancer. De tæpper, der oprindeligt var knyttet i meget røde farver, fik en speciel vask med kemikalier. Her blev ofte anvendt klor. Far ven blev ad den vej ændret til de brunlige og gyldne nuancer. Ved denne hårde behandling nedsættes tæppets slidstyrke væsentligt, og tæppets ”sjæl” går tabt. Med lignende metoder, nemlig med kemikalier, især klor, kan man få et nyt tæppe til at se antikt ud på 14 dage.

Der findes mange metoder til at opnå forskellige resultater. Vaskeprocessen har stor betydning for tæppets endelige fremtræden. Derfor er det meget vigtigt, at vi som tæppehandlere kender vores vaskerier godt. Det vaskeri, som vasker den ene slags tæpper helt perfekt, vil måske nærmest ødelægge andre tæppetyper på grund af manglende erfaring med netop denne tæppetype.

Lige syd for Teheran findes mange tæppevaskerier, fordi klimaet her er velegnet til formålet. Vi har besøgt adskillige af dem for at lære noget om denne del af processen. At vaske et tæppe er faktisk en kunstart. Vi taler meget gerne med de ansvarlige for at lære om mulighederne og begrænsningerne inden for faget. For at mestre denne kunst skal man have følelse, forståelse og respekt for det store forarbejde, der ligger til grund for tæppets tilblivelse. Ikke mindst skal man have erfaring og viden om tæppets råmaterialer. Man skal kunne fornemme tæppets ”sjæl” og via den rigtige vask fremhæve uldens eller silkens naturlige glans samt tæppets særlige personlighed.

Typisk må man, inden man begynder på selve vasken, skylle tæppet godt på for- og bagside med en speciel væske for at stabilisere farverne og undgå farveudløb. Denne væske skal man sørge for at presse godt ind i tæppets inderste fiber. Derefter vaskes tæppet med en form for sæbe. Overskudsulden skrabes af med noget, der mest af alt ligner et hakkejern. Tæppet skylles mange gange i rent vand og centrifugeres derefter i en stor centrifuge, for til sidst at blive lagt til tørre i solen. Hvis farverne i tæppet er lidt for kraftige, får det lov at ligge lidt længere i solen for at dæmpe farverne. Det skader nemlig ikke slidstyrken, og tæpperne fra sådanne vaskerier lugter ikke kraftigt af klor.

De fleste vaskerier anvender en smule klor i processen. Et tæppe må godt lugte ganske lidt af klor, hvis man fugter det og stikker næsen helt ned i luven. Det bidrager til at få tæppet helt rent, og forebygger mølangreb. Men det må ikke lugte kraftigt af klor, hvis man gør det lidt fugtigt. Overdrevet brug af klor er skadeligt for tæppets råmaterialer.

Når man har set den ret hårdhændede behandling, tæppet udsættes for under vaskeprocessen, forstår man godt, at det ved normalt brug herhjemme kan holde i mange år. Man kan vel nærmest sige, at vaskeprocessen er en slags kvalitetstest i sig selv.

 

Tæppe reparation

Ordentlige reparationer

Når man kigger på gamle tæpper, skal man være opmærksom på, at de kan have reparationer af forskellig art. Det kan være nye frynser, en ny kantsyning eller måske et større eller mindre hul i tæppet, som er blevet repareret. Det er vigtigt at se efter, om sådanne ting er lavet ordentligt. Det må ikke være iøjnefaldende, at der er udført en reparation. Ved reparationer af huller i luven på tæppet gælder dette naturligvis også. Men det kan være svært at gennemskue, om farverne i reparationen vil blive ved med at se ud som de andre farver i tæppet. I den sammenhæng er jeg selv blevet skuffet nogle gange. Når der sættes ny luv i et gammelt tæppe, skal det helst være gamle garner, eksempelvis fra en gammel kelim eller lignende, og uldkvaliteten skal helst være den samme som den i tæppet. Derfor er det ikke alle, der kan udføre den slags reparationer på den helt rigtige måde. Der findes reparatører, som har speciale netop inden for restaurering af gamle tæpper. Man skal selvfølgelig også være opmærksom på, om luven er ved at være slidt ned, og om tæppet er falmet. Et gammelt tæppe må gerne være slidt. Man skal blot vurdere, om det så er egnet til den anvendelse, det skal have. Skal det ligge et sted, hvor det bliver udsat for megen slitage, vil jeg anbefale at købe et tæppe, hvor der er noget luv at slide af. Et gammelt tæppe må gerne være falmet i farverne. Det er blot vigtigt, at falmningen er sket jævnt over hele tæppet, og at farverne stadig er smukke. Hvis farverne er brændt af, eller hvis der er tydelige skygger på grund af falmning, er det bedre at se sig om efter et andet tæppe.

Pas godt på dine tæpper Alle, som ejer gamle og antikke tæpper, vil jeg opfordre til at passe godt på dem. Det er værdipleje. Få dem vasket, hvis de er snavsede. Et snavset tæppe slides hurtigere end et rent. Få dem bragt i orden, hvis de trænger til nye kantsyninger eller frynser. Det er vigtigt, at det sker i tide, så tæppet ikke når at tage alvorlig skade. Det er også vigtigt at stoppe med at slide på de gamle tæpper i tide. Når de bliver for tyndslidte, bliver de pludselig grimme og mister deres værdi. På den måde kan man komme til at forvandle et fint klenodie til en gammel klud. Send det hellere på ”pension” ved at placere det på et sted, hvor det bliver udsat for mindre slid. Pas i det hele taget godt på dine ægte tæpper, gamle som nye. Det har de fortjent.

 

Fra “Ægte Tæpper – Knyttet med kærlighed”

Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm. Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden. Bogen er udgivet af Muusmann forlag.