Om Tajabad-Hamedan

 Tajabad Byen Tajabad findes i Markazi-provinsen, lige nord for Arak i Iran. Tæpperne herfra er på mange måder at sammenligne med tæpperne fra Tafrish og Malayer samt andre landsbytæpper fra Markazi-provinsen. Tafrish, Tafresh  Byen Tafrish finder man nordøst for Arak i retning mod Teheran. Tæpperne herfra bliver ofte kvalitetsmæssigt sammenlignet...

Læs mere

Viser alle 4 resultater

Viser alle 4 resultater

Mere om Tajabad-Hamedan

 Tajabad

Byen Tajabad findes i Markazi-provinsen, lige nord for Arak i Iran. Tæpperne herfra er på mange måder at sammenligne med tæpperne fra Tafrish og Malayer samt andre landsbytæpper fra Markazi-provinsen.

Tafrish, Tafresh 

Byen Tafrish finder man nordøst for Arak i retning mod Teheran. Tæpperne herfra bliver ofte kvalitetsmæssigt sammenlignet med et godt tæppe fra Hamadan-området. De er dog mere finkornede, og mønstret er let at kende på den lidt specielle, tungede medaljon. Farverne er fint afstemte og kontrastrige. Ulden er sædvanligvis god, men kan svinge noget i kvalitet. Kæde- og skudtråde er bomuld, knuden er en Ghiordes-knude (tyrkisk knude), og knudetallet er 150.000-300.000 pr. m2. (De fleste tæpper fra Arak-området er gode brugstæpper. Der er generelt anvendt god uld og tæpperne er slidstærke.)

Læs mere om Arak-området her:

Markazi-provinsen
Arak-området 

Arak-området omkring byen Arak er et rigt landbrugsområde, hvor befolkningen taler farsi (persisk). Arak blev grundlagt i det 19. århundrede og hed dengang Sultanabad. Til tæppeområderne her hører Saroug, Ghiassabad, Djozan, Malayer, Saroug-Mir, Mahal, Wiss, Bordjalo og Lilihan. I over 200 år har man knyttet tæpper i Arak-området. Det var købmænd fra Tabriz, der i midten af 1800-tallet blev opmærksomme på de dygtige knyttere i Arak, hvor ulden, farverne og de harmonisk opbyggede mønstre gjorde, at tæpperne hurtigt blev populære eksportartikler til Vesten. Uldkvaliteten i hele Arak-området var generelt ret god. Det forblev populære tæpper, og man anvendte i stor stil naturfarver ved indfarvningen. I dag er god uld og naturfarver ikke længere en selvfølge, men der er stadig nogle producenter tilbage, som kæmper for at holde de gode, gamle tæppetraditioner i hævd.

Malayer 

Byen Malayer finder man i den østlige del af Hamadan-området, tæt på grænsen til Arak-området. Malayer-tæpperne kan i kvalitet og mønster sammenlignes med tæpperne fra Saroug og Djozan. De kan også minde lidt om tæpperne fra Ferahan, bl.a. fordi de er knyttet med en anderledes teknik og virker lidt tyndere. Man skal dog ikke tage fejl af kvaliteten, som især i de ældre eksemplarer kan være fantastisk god. Også her finder man ofte dæmpede røde og blå farver samt indigo/mørkeblå. Nogle tæpper fra Malayer har også ”perlekædemønstret” i hovedborten. Knudetætheden ligger typisk på 150.000-300.000 pr. m2.

Læs mere om Hamedan-området her:

Hamadan, Hamedan 

(De fleste tæpper fra Hamadan-provinsen er gode brugstæpper. De er generelt robuste og slidstærke.)

Byen Hamadan, der tidligere hed Ekbatana, ligger ved Alvand-bjergene i 1900 meters højde. Klimaet er behageligt om sommeren, for her er køligere end i mange andre iranske storbyer, men om vinteren er der forholdsvist koldt. Byen er centrum for et af Irans største tæppedistrikter. Hamadan-området er et stort område med mange hundrede landsbyer, som alle er kendte for deres egne mønstre og kvaliteter. Tæpperne herfra har deres egne navne, alt efter hvor de kommer fra, men da byen Hamadan er opsamlingsby for hele området, betegnes disse tæpper slet og ret som Hamadan-tæpper, også selv om de ikke er knyttet der.

Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/

Se video om Tajabad-Hamedan tæpper her: https://www.youtube.com/embed/RqRdS6f6zpo 

Nedenfor kan du finde vores udvalg af Tajabad tæpper.