Om Khorjin

 Khorjin / Saddeltaske Denne smukke og usædvanligt velbevarede, antikke sadeltaske købte jeg den første dag, jeg opholdt mig i Iran i 1996. Jeg havde netop taget hul på mit eventyr og var lige ankommet til den store basar i Teheran, sammen med Segatchi. Vi sad og fik en kop te,...

Læs mere

Viser et enkelt resultat

Viser et enkelt resultat

Mere om Khorjin

 Khorjin / Saddeltaske

Denne smukke og usædvanligt velbevarede, antikke sadeltaske købte jeg den første dag, jeg opholdt mig i Iran i 1996. Jeg havde netop taget hul på mit eventyr og var lige ankommet til den store basar i Teheran, sammen med Segatchi. Vi sad og fik en kop te, da en mand kom ind og spurgte Segatchi, om han ville se på nogle af de ting, manden havde til salg. Segatchi takkede ja, og manden kom hurtigt tilbage med favnen fuld af småtæpper. Segatchi købte mange småting af manden, nogle af dem var meget dyre og helt uden for min økonomiske rækkevidde. Denne sadeltaske var jeg dog faldet for ved første øjekast, og den havde jeg råd til at købe, så det gjorde jeg. Da jeg rejste hjem fra Iran med hovedet fuld af spændende oplevelser, havde jeg den i min kuffert. Den har hængt på en fast plads i mit hjem lige siden, og jeg glæder mig stadig over at se på den til daglig og tænke tilbage på dengang, hvor jeg ikke anede, hvor mange spændende oplevelser der skulle komme mig i møde i fremtiden. 

Denne gamle smukke kurdiske Gerus-sadeltaske er i usædvanlig fin stand og har en særlig betydning for mig. Jeg købte den sammen med min kære gamle ven Segatchi, da vi sammen besøgte hans hjemby Hamadan i 1996. Denne tur var en del af min første rejste til Iran. Tasken blev købt ved samme lejlighed som Gerus-tæppet, som jeg tidligere har skrevet om. Ligesom tæppet er denne type sadeltaske ikke noget, man ser særligt ofte. Når man ser på udtrykket, gløden og farverne i tæppet og i tasken, kan man tydeligt se, at de to ting har noget til fælles, at de kommer fra samme tid og sted. De har begge en særlig kraft i sig, og jeg forbinder dem begge med en meget interessant rejseoplevelse. 

Denne sadel har jeg købt sammen med min søster, da vi var i Neishapor i år 2000. Den lå i en gammel slidt stol hos en tæppeproducent, vi besøgte. Han producerede billige eksemplarer af Kashmar Nain-tæpper, så vi var blot på besøg for at lære noget om, hvordan det foregår. Det endte alligevel med, at vi fandt noget interessant. Det sker ofte, når man mindst venter det. Jeg spurgte tæppeproducenten, om jeg måtte købe sadlen, som jeg selv sad på i den gamle stol. Det kunne vi godt blive enige om, og han viste os ind i værelset ved siden af, hvor han havde en lille bunke af nomadeting, han havde samlet sammen. Her fandt vi salttasken, de tre Belouch-tasker, som er rigtig fine, og ikke mindst den lille bestikpose, som er meget gammel og fin, den har til huse hjemme hos mig.

Denne pragtfulde, antikke sadeltaske har jeg købt af en tilfældig forbipasserende mand uden for basaren i Shiraz i 2008. Den hang over bagagebæreren på hans knallert og var stiv som et bræt af støv og snavs. Manden så meget forundret ud, da vi spurgte ham, om han ville sælge tasken. Jeg tror slet ikke, han selv vidste, hvad det var, han havde der bag på knallerten. Jeg købte tasken til en meget overkommelig pris, og vi var begge glade. Da jeg fik tasken tilbage fra restaurering blev jeg meget positivt overrasket. Den uld som tasken er knyttet med er meget blank og fin, så tasken er lige så blød som silke og meget smuk i farverne. Det var ikke lige umiddelbart til at se, da den hang bag på knallerten i Shiraz.

Kilde:
Dette er et uddrag fra bogen Ægte tæpper knyttet med kærlighed, skrevet af Martin Munkholm.
Denne informative tæppebog kan endvidere lånes på danske biblioteker og købes her på hjemmesiden: https://belle-rugs.dk/dk/ekspertise/taeppebog/Bogen er udgivet af Muusmann forlag.
Se mere her: http://muusmann-forlag.dk/

Nedenfor kan du finde vores udvalg af Khorjin tæpper.